ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ – ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Άνιση και άδικη μεταχείριση με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Σχολιάστε

wpid-nadia_soubasaki.jpgΔημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ, 6/7/2013

Νάντια Σουμπασάκη
Δημοτική Σύμβουλος
Επικεφαλής των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Νέου Ψυχικού-Φιλοθέης- Ψυχικού

Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλη την επικράτεια έχουν παγώσει από το 2007, ενώ την τελευταία τριετία παρατηρείται ραγδαία πτώση της αγοράς ακινήτων. Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους δυστυχώς και ένα πολύ μεγάλο μέρος του Δήμου μας, όπου η αγοραία πλέον αξία είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής. Σαν να μην έφτανε αυτό το αρνητικό, εξαίρεση στο γενικό “πάγωμα” αποτελεί μια περιοχή του Δήμου μας, του ενιαίου Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Με σειρά αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την περίοδο 2007-2013 υπήρξε τεράστια αύξηση στις αντικειμενικές αξίες μόνο στο Ψυχικό, που έφτασαν στο εξωφρενικό, ακόμα και για τα δεδομένα των ακριβών πόλεων της Δυτικής Ευρώπης, ποσό των 10000 ευρώ ανά τ.μ. Χαρακτηριστικό του παραλογισμού είναι το παράδειγμα της οδού Διαδόχου Παύλου, δρόμου-σύνορο μεταξύ Φιλοθέης και Ψυχικού: Από την πλευρά του Ψυχικού οι αξίες είναι 10000 €/τμ ενώ στο απέναντι πεζοδρόμιο είναι 4300 €/τμ!
Αυτή η επιλογή του υπουργείου Οικονομικών που πιθανώς υπαγορεύτηκε τότε, όχι μόνο για εισπρακτικούς, αλλά και για επικοινωνιακούς λόγους, δεν πλήττει μόνο τους οικονομικά εύρωστους κατοίκους του Δήμου μας, αλλά και πολίτες που είναι ηλικιωμένοι, κατά κανόνα συνταξιούχοι, που έχουν παλαιά ακίνητα ως μοναδική κατοικία. Για αρκετούς από αυτούς, με τις τιμές αυτές, οι κάθε είδους επιβαρύνσεις (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, τεκμήρια κλπ) συχνά ξεπερνούν το ετήσιο εισόδημά τους! Παραμένουν δε εγκλωβισμένοι επί χρόνια σ’ αυτήν την κατάσταση, διότι ουδείς ενδιαφέρεται να αγοράσει ή να ενοικιάσει κατοικία στην περιοχή, ακριβώς λόγω των παραπάνω επιβαρύνσεων.
Ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης, τα δημόσια έσοδα από τις μεταβιβάσεις  στην περιοχή έχουν καταρρεύσει.

Αυτή η συνεχιζόμενη κυβερνητική οικονομική αφαίμαξη συμπιέζει αφόρητα πολλούς συνδημότες που δεν έχουν τα περιθώρια να ανταποκριθούν. Έτσι, περιμένουν με δέος την έλευση του λογαριασμού της ΔΕΗ και το υπέρογκο «χαράτσι» ενώ στη γωνία τους  περιμένει ο ΦΑΠ καθώς και ο Φόρος Εισοδήματος που και αυτός υπολογίζεται με βάση όχι βέβαια το εισόδημα του φορολογούμενου αλλά την αντικειμενική αξία του οικοπέδου και του σπιτιού τους.

Την ίδια ώρα οι off shore που κατέχουν τα ακριβότερα ακίνητα στη χώρα, παραμένουν ανεξέλεγκτες και ασύδοτες.  Βάσει των επίσημων στοιχείων πληρώνουν ψίχουλα αποφεύγοντας ουσιαστικά τη φορολόγηση όσων χρυσοκάνθαρων κρύβονται από πίσω τους.

Σημεία των καιρών…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s