ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ – ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Φορολόγηση Ακινήτων

Σχολιάστε

Της Νάντιας Σουμπασάκη

Ο Νόμος για την φορολόγηση των ακινήτων που ψηφίστηκε, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και κομπασμούς, που υπηρετούν προφανείς σκοπιμότητες.
Η πραγματικότητα, με βάση αριθμούς και στοιχεία, είναι συγκεκριμένη:
1. Η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία υπερφορολογείται.
Το κράτος θα εισπράξει το 2014, οκτώ (8) φορές περισσότερα από το 2009. Την γλυτώνουν όσοι έχουν τα ακίνητα τους σε off shore, γιατί απλά, δεν ελέγχονται. Ευνοούνται όσοι έχουν συνολική ακίνητη περιουσία πάνω από 5.000.000 ευρώ, γιατί πέτυχαν την μείωση του φορολογικού συντελεστή από 2% σε 1%, δηλαδή μείωση φόρου κατά 50%.
2. Συνεχίζεται η φορολόγηση με βάση τις εξωπραγματικές «αντικειμενικές αξίες» του 2007, που δεν έχουν ειδικά για τον Δήμο μας καμία σχέση με τις τιμές της αγοράς.
3. Η τροπολογία που υιοθετήθηκε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ για το 2012 και το 2013 και εντεύθεν (όπως αναμένουμε να διατυπωθεί στο ΦΕΚ) και αφορά στον Δήμο μας, διορθώνει μια κατάφορη αδικία που ξεκίνησε το 2011 με ευθύνη των σχετικών κυβερνήσεων αλλά και της Δημοτικής Αρχής.
4. Η τροπολογία αυτή αποτελεί ένα θετικό ημίμετρο γιατί δεν επαναφέρει τις αντικειμενικές αξίες όπου ήταν το 2007, για όλες τις άλλες φορολογικές συναλλαγές όπως θα έπρεπε με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις: φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής, φόρος υπεραξίας, δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Η ισχύουσα εξωφρενική φορολογική επιβάρυνση συνεχίζεται.
5. Είναι εντελώς ανακριβές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε την ρύθμιση. Από τα πρακτικά της Βουλής (σελ. 412-413/20-12-2013) προκύπτει καθαρά ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ΠΑΡΩΝ στην επίμαχη διάταξη, που σημαίνει ψήφος ανοχής.
Σημειώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλες τις άλλες βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου, διαφωνώντας με την υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.
Αν ήθελε κάποιος να εμποδίσει την έγκριση της τροπολογίας, μπορούσε απλά να ζητήσει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας και για αυτή τη διάταξη, όπως έγινε για πολλά άλλα άρθρα του Νομοσχεδίου.
Οι διαφορετικές απόψεις και επιδιώξεις, είναι απολύτως θεμιτές σε μια δημοκρατία.
Αυτό που δεν ωφελεί είναι ο φανατισμός και η παραπληροφόρηση.
Εύχομαι σε όλες και όλους τους συνδημότες, ανεξάρτητα από κομματικές και αυτοδιοικητικές διαφορές, Χρόνια Πολλά, Καλές Γιορτές, με Υγεία και Δύναμη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s