ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ – ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν.ΨΥΧΙΚΟΥ – ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΚΑΙ ΓΑΤΩΝ)

Σχολιάστε

Από το ιστολόγιο «Συμπαραστάτης του Δημότη» http://simparastatis.blogspot.gr/

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού είναι ένας Δήμος που έχει όλες τις δυνατότητες να λειτουργήσει ως Πρότυπος Δήμος στο θέμα των αδεσπότων.

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ – ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ – ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ – ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Η δημιουργία ενός προγράμματος που θα στειρώνει, θα φιλοξενεί προσωρινά και θα προωθεί προς υιοθεσία ή θα επανατοποθετεί κάποια από τα ζώα είναι το πρώτο βήμα. Η προσπάθεια αυτή θα στηριχθεί εν μέρει σε εθελοντές αλλά σε μεγάλο βαθμό – οικονομικό και οργανωτικό – στο Δήμο. Η οργάνωσή του θα αποτελέσει πρόγραμμα – πρότυπο και για άλλους δήμους που φιλοδοξούν να λύσουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

1.1. ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Μεγάλο μέρος της προσπάθειας αυτής θα στηριχθεί στους εθελοντές. Πρόκειται είτε για ιδιώτες οι οποίοι γνωρίζουν τις διαδικασίες που απαιτούνται, για παράδειγμα εντοπισμός και πιάσιμο γατιών με γατοπαγίδες, μεταφορά στους κτηνιάτρους, διαχείριση των ζώων για μετέπειτα επανατοποθέτηση ή για προώθηση για υιοθεσία, περίθαλψη κατ’ οίκον σε κάποια άρρωστα ή μωρά ζώα, κανάλια αγγελιών κλπ. Επίσης η συνεργασία με σωματεία που έχουν σημαντική τεχνογνωσία και είναι αφοσιωμένα σε αυτόν τον σκοπό.

1.2. ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ

Τα ζώα θα στειρώνονται σε κτηνιάτρους που θα συμφωνήσουν να πληρώνονται στο ελάχιστο για τα αδέσποτα ζώα και με αντισταθμιστικό όφελος κάποια μορφής διαφήμιση για το κοινωνικό τους έργο μέσα από την διαδικτυακή πύλη και τα έντυπα του Δήμου ή/και τον τοπικό Τύπο.

1.3. ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Ο Δήμος θα επιλέξει και θα δημιουργήσει έναν χώρο που θα μπορούν να φιλοξενούνται προσωρινά κάποιες ειδικές περιπτώσεις ζώων (γατιών), λχ τυφλά ζώα που θα προωθηθούν, κάποια σε ανάρρωση (τα άρρωστα πάντα παραμένουν στο κτηνιατρείο), μωρά προς υιοθεσία, κλπ. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη αυτο-διαχείριση και οργάνωση του χώρου από τους εθελοντές (καθάρισμα, τάισμα, μεταφορά γατιών κλπ) ο χώρος θα είναι λειτουργικός, καθαρός και θα προσφέρει πραγματική βοήθεια. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε χώρος κλειστός, που να ανήκει στο δήμο ή να νοικιάζεται από το δήμο, ακόμα και να παραχωρηθεί από κάποιον εύπορο φιλόζωο δημότη.  Οι προμήθειες – άμμος, τροφές, φάρμακα αποπαρασίτωσης κλπ – μπορούν να προμηθεύονται σε ειδικές τιμές από τοπικά καταστήματα pet shop.

1.4. ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ

Εδώ οι εθελοντές κάνουν σχεδόν όλη τη δουλειά. Γνωρίζουν τις διαδικασίες, τα κανάλια που δημοσιεύονται οι αγγελίες, τα κριτήρια για να δοθεί μια γάτα για υιοθεσία (δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι κατάλληλοι, καθώς διακινδυνεύεται να ξαναβρεθεί το ζώο στο δρόμο) και τελικά μπορούν, αφού θα έχουν εξασφαλισμένο το χώρο φιλοξενίας, να επιλέγουν τα κατάλληλα προς υιοθεσία ζώα και σιγά σιγά να τα προωθούν.

1.5. ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Τα περισσότερα ζώα δυστυχώς δεν μπορούν να υιοθετηθούν, είτε επειδή έχουν μείνει πολύ καιρό στο δρόμο και είναι αδύνατον να περιοριστούν σε ένα σπίτι, είτε πολύ απλά επειδή δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Η τελευταία λύση λοιπόν είναι η επανατοποθέτηση τους μετά από την στείρωση και την όποια περίθαλψη. Αυτό που πρέπει όμως να γίνει είναι να μην παραμείνουν τα ζώα στην τύχη τους. Ήδη σε άλλους δήμους δημιουργούνται ομάδες παλιών και νέων εθελοντών και αναλαμβάνουν το τάισμα των γατιών σε συγκεκριμένα και επιλεγμένα μέρη.

  1. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ

Ο εθελοντισμός αλλά και η φιλοζωία είναι θέματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί σημαντική βαρύτητα. Οι εθελοντές ως άνθρωποι έχουν όρια και ποτέ δεν είναι αρκετοί, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξάνονται συνεχώς. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συνεχής  ενημέρωση τόσο για τον εθελοντισμό, όσο και για το τι χρειάζεται να κάνει ο κάθε δημότης σε ότι αφορά τα αδέσποτα.

2.1. ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Οι εθελοντές είναι είτε μεμονωμένοι ιδιώτες που συγκεντρώνονται συνήθως σε μικρές ομάδες και για περιορισμένο αριθμό ζώων, είτε οργανωμένα σωματεία με περισσότερα μέλη και μεγαλύτερη δράση. Όλες αυτές οι ομάδες έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία στα θέματα που αφορούν τις γάτες (στειρώσεις, αρρώστιες, συμπεριφορές κλπ). Βάζουν πάνω από όλα την αγάπη τους για τις γάτες και είναι πρόθυμοι να εργαστούν αμισθί οπουδήποτε παραστεί ανάγκη. Και είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Είναι λοιπόν το νούμερο ένα “όπλο” στην αντιμετώπιση και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των αδέσποτων.

2.2. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μεγάλης σημασίας θέμα είναι και η σωστή ενημέρωση του κόσμου για τα θέματα φιλοζωίας αλλά και περίθαλψης των αδέσποτων. Πολλοί συνδημότες μας αγαπούν τα ζώα, θέλουν να βοηθήσουν αλλά αδυνατούν κυρίως για οικονομικούς λόγους αλλά και επειδή δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν. Αυτό λύνεται με πολλούς τρόπους. Αναφέρουμε εδώ ενδεικτικά μερικούς:

1.     Εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι εθελοντές σε συνεργασία με τον Δήμο, για την ενημέρωση των δημοτών σε πρακτικά θέματα, πχ πως συμπεριφερόμαστε αν βρούμε ένα άρρωστο ζώο, ή πώς να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με το Δήμο τη στείρωση των ζώων στη γειτονιά μας.

2.     Διοργάνωση μικρών bazaars για τα ζώα, συν-διοργανωμένα από εθελοντές και ανθρώπους του δήμου.

3.     Διοργάνωση ενημέρωσης στα σχολεία του δήμου από εθελοντές, με σωστά δομημένες εισηγήσεις που θα αφορούν τα θέματα φιλοζωίας (ώστε να μάθουν τα παιδιά να «Αγαπούν και να Σέβονται τα ζώα») και την κοινωνική συμπεριφορά απέναντι στα αδέσποτα.

4.     Πρόγραμμα «χορηγίας» των καταστηματαρχών του δήμου.  Θα μπορούν να τοποθετούν κάπου διακριτικά ένα αυτοκόλλητο ή ένα αφισάκι που θα δηλώνει το «φιλο-γατικό» χαρακτήρα του καταστήματος και θα υπάρχει και ένας μικρός κουμπαράς (τετράγωνο διαφανές πλεξιγκλάς) δίπλα στο ταμείο ώστε να μπαίνουν τα ρέστα υπέρ των αδέσποτων γατιών. Και ακόμα χορηγίες με τη μορφή χρημάτων ή προϊόντων σε κάποιες εκδηλώσεις.

  1. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΗΜΟΤΩΝ

Τέλος είναι σημαντικό να μάθουν οι δημότες την δύναμη της εφαρμογής των νόμων. Σύμφωνα με τους νόμους τα αδέσποτα ζώα προστατεύονται από κακοποίηση και βασανισμό, ενώ η δολοφονία ζώου διώκεται ως πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση.  Επομένως, θα πρέπει να μην κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά όταν γίνονται μάρτυρες κακοποίησης ζώων. Για να λειτουργήσει αυτό, χρειάζεται και η συνεργασία της αστυνομίας. Θα πρέπει τα όργανα της επιβολής της τάξης να αρχίσουν να εφαρμόζουν τους νόμους περί προστασίας των αδέσποτων.

Το ζήτημα της διαχείρισης των αδεσπότων σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής είναι πολυδιάστατο. Μπορούν να γραφτούν πολλές σελίδες και να γίνουν πολλές συζητήσεις γύρω από ένα πλήρες, εκτεταμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα αδεσπότων που περιλαμβάνει και καταφύγιο σκύλων, αλλά και δημοτικό κτηνιατρείο.

Αυτό όμως που πρέπει σίγουρα να γίνει, είναι η αξιοποίηση των διαθέσιμων ψυχικών και υλικών πόρων του Δήμου, με όπλα τις δυνάμεις του εθελοντισμού και της διαδικτυακής τεχνολογίας που στον μεγαλύτερο βαθμό προσφέρονται αφιλοκερδώς και δωρεάν.

Ευχαριστούμε τη φιλόζωη κ.Χριστίνα Μανιάτη για την πολύτιμη συμβολή της στη διατύπωση της πρότασης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s