ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ – ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΣΟΥΜΠΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

energoi-110x110.jpg

Κάποιοι γνωρίζουν από προσφυγιά
Συγκινητική η ανταπόκριση όλων ανεξαιρέτως των Κοινοτήτων
Η Δημοτική Παράταξη των Ενεργών Πολιτών Νέου Ψυχικού – Φιλοθέης – Ψυχικού φαίνεται ότι ξεχώρισε όχι μόνο στον Δήμο μας αλλά και πανελλαδικά μιας και αποτελεί την πρώτη πολιτική ομάδα που ευαισθητοποιήθηκε και προσέφερε στους πρόσφυγες.
Με τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε , ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προσπάθεια στήριξης των προσφύγων και μεταναστών στην Μυτιλήνη. Στις 10 Νοεμβρίου έστειλαν στην νησί και συγκεκριμένα στο «Χωριό του Όλοι Μαζί», μεγάλη ποσότητα ειδών για τους πρόσφυγες όπως τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, σκηνές, κουβέρτες και ρούχα για όλες τις ηλικίες. Ένα ολόκληρο φορτηγό με τα πολύτιμα αγαθά.
Την ανάγκη των συνδημοτών μας για προσφορά στους πρόσφυγες φαίνεται να κάλυψε η δημοτική ομάδα. Οι μόνες αφίσες που έπιασαν τόπο θα λέγαμε …και οι κάτοικοι του δήμου ανταποκρίθηκαν άμεσα και απέδειξαν ότι τους περίσσευαν πράγματα, τρόφιμα. Έδειξαν, επίσης, ότι οποιοσδήποτε φορέας μπορούσε να αναλάβει τον συντονισμό -οι ίδιοι ήταν ανοιχτοί… δεν τους ένοιαζαν τα χρώματα και τα κόμματα∙ ίσως γιατί σε πολλούς από εμάς ο πόνος της προσφυγιάς, του κρύου, της πείνας και της εκμετάλλευσης ήταν τόσο μεγάλος που τρέχει πια στον γενετικό μας κώδικα.
Παρακολουθήσαμε από την πρώτη στιγμή που είδαμε τις αφίσες την πορεία της δράσης. Μας έκανε εντύπωση πως διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, πόσοι άνθρωποι από το Ψυχικό και την Φιλοθέη έψαξαν να βρουν αυτό το μικρό στενό που έχουν τα γραφεία τους οι Ενεργοί Πολίτες και άλλοι από το περίσσευμα σίγουρα πολλοί από το υστέρημα έφθασαν να γεμίσουν τα 50 τ.μ.

Η συζήτηση
Συναντηθήκαμε με την αρχηγό της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», κυρία Νάντια Σουμπασάκη η οποία ηγήθηκε όλης αυτής της προσπάθειας και μας μίλησε για τον ρόλο του δικτύου αλληλεγγύης
Εξαιρετική προσπάθεια. Πώς ξεκίνησε; «Ανέκαθεν είμαστε παρόντες στην ανάγκη του άλλου -ξεκίνησε την συζήτηση η Νάντια. Όχι μόνο τώρα. Το δίκτυο μας έχει ενεργό ρόλο στην ανακούφιση των πολιτών όλου του κόσμου. Έχουμε στείλει φάρμακα σε πολλά Δημοτικά ιατρεία όπως της Νέας Ιωνίας, του Κερατσινίου, της Νίκαιας και του Ελληνικού. Έχουμε μαζέψει ρούχα για την Λούτσα και το Πέραμα, και γενικά όπου υπάρχει ανάγκη, είμαστε παρόντες. Σκεφτήκαμε ότι η βοήθεια μας πρέπει -αυτήν την φορά, να είναι στοχευμένη. Να στείλουμε βοήθεια στην «πηγή» που είναι η Μυτιλήνη. Στην αρχή βγάλαμε μία αφίσα και την τοποθετήσαμε σε καίρια σημεία του Δήμου. Από την επόμενη ημέρα άρχισε ο κόσμος να καταφθάνει στα γραφεία μας και να προσφέρει. Έτσι ξεκίνησε».

Απ’ ότι είδαμε δεν λειτουργήσατε απλώς σαν χώρος περισυλλογής. Καταλάβαμε ότι η προσπάθεια είναι σοβαρή και στοχευμένη σε πραγματικές ανάγκες. Φαινόσασταν να γνωρίζετε από «μέσα» τα πράγματα. «Ασχολήθηκα προσωπικά αρχικά μέσω του δικτύου Αλληλεγγύης της Μυτιλήνης- από το οποίο και ενημερώθηκα για τις συνθήκες: για το πώς φτάνουν, τι ζητούν όταν αποβιβάζονται -γενικώς έμαθα όλες τις λεπτομέρειες. Η πρώτη ανάγκη του πρόσφυγα καταρχάς είναι τα στεγνά ρούχα. Όλα μας τα πράγματα πήγαν σε σημεία που οι πρόσφυγες βγαίνουν από τις βάρκες, και πρέπει να φορέσουν στεγνά ρούχα. Εκεί θέλουν νερό και κάτι να φάνε. Πολύ σημαντικές είναι οι κάθε είδους τσάντες για να μπουν μέσα τρόφιμα και νερά. Επειδή η Μυτιλήνη και τα υπόλοιπα νησιά είναι ενδιάμεσος σταθμός για τους πρόσφυγες, ετοιμάσαμε «πακέτα ταξιδιού». Όταν αποχωρούν από εκεί, έχουν μαζί τους μια τσάντα γεμάτη από ξηρά τροφή, νερό, είδη υγιεινής, πάνες για μωρά, σαπούνια και ότι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο για να κάνουμε το ταξίδι τους πιο εύκολο. Η δουλειά που είχαμε κάνει στο παρελθόν, οι εμπειρίες μας ήταν αυτό που κατάλαβε ο κόσμος∙ ήρθε στα γραφεία και ένιωσε ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί».

Ας γυρίσουμε λίγο πίσω και να πούμε για την προσφορά του κόσμου στην αίτηση βοηθείας. Μιλήσατε για άμεση ανταπόκριση. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό πού ζήσαμε για 20 περίπου ημέρες. Θα σας πώ το πιο σημαντικό όμως: Οι Έλληνες είμαστε ωραίος λαός. Συμπαραστεκόμαστε στην ανάγκη του άλλου. Καταφέραμε να μαζέψουμε 6 τεράστιες δίμετρες παλέτες με υλικό. Οι πέντε είχαν ρούχα και η μία τρόφιμα. Σταματήσαμε αναγκαστικά στις 20 μέρες δεν χωρούσε τίποτα πια! Πρόσφεραν άνθρωποι και από τις τρείς Κοινότητες του Δήμου μας και μάλιστα σας λέω με βεβαιότητα ότι: με την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών είμαστε ιδεολογικά αντίθετοι. Και όμως. Προσφέρθηκαν να κάτσουν εδώ μαζί μας, να φτιάχνουν τα πακέτα, να ταξινομούν, να κουβαλούν».

Διαπιστώσαμε ότι μέχρι σήμερα είστε ο μόνος φορέας που ενεργοποιήθηκε στο Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού. «Εμείς ενεργήσαμε μόνοι μας και ποτέ δεν τέθηκε θέμα συνεργασίας. Κάναμε μια ανοιχτή πρόσκληση αλληλεγγύης. Όποιος ήθελε μπορούσε να βοηθήσει. Από τον επίσημο Δήμο δεν περιμέναμε βοήθεια, βέβαια. Θεωρούμε ότι έχουν άλλες προτεραιότητες… και το προσφυγικό δεν προσφέρεται για την υλοποίησή τους! Εξάλλου μας έχουν συνηθίσει σε άλλου είδους σχέσεις, ας πούμε… πελατειακές. Με όλους τους φορείς πάντως που θέλουν να βοηθήσουν, στεκόμαστε στην ίδια πλευρά. Την ανθρωπιστική».

Θα συνεχίσει το δίκτυο αλληλεγγύης να προσφέρει; «Βέβαια, και θα συνεχίσουμε σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν ιδρύματα στην Αθήνα και τον Πειραιά τα οποία θα επισκεφτούμε την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και άλλες οργανώσεις που χρειάζονται την βοήθεια μας στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Λίγο υπομονή χρειάζεται για να οργανώσουμε τον χώρο μας, και πάλι θα αρχίσουμε να δεχόμαστε την βοήθεια του κόσμου στα γραφεία μας. Το προσφυγικό ζήτημα απέχει πολύ από το να τελειώσει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να σκεφτούμε σε ποιο άλλο νησί μπορούμε να προσφέρουμε την βοήθεια μας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s