ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ – ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΝΤΙΑΣ ΣΟΥΜΠΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟ-ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σχολιάστε

energoi-110x110.jpgclip_image002.jpg

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Τρεις προτάσεις που θα πρέπει να απασχολήσουν άμεσα τον Δήμο μας. Ήδη τις έχω προτείνει στα Δημοτικά Συμβούλια και μένουν αναπάντητες.

1.Η πρώτη αφορά την προώθηση της κομποστοποίησης από τον Δήμο μας. Η κομποστοποίηση βασίζεται στη συλλογή των βιοαποδομήσιμων (οργανικών) «σκουπιδιών» ξεχωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα τροφών (μαγειρεμένων ή ωμών).  Η συγκομιδή γίνεται σε μικρούς κάδους κουζίνας για κάθε νοικοκυριό ( μοιράζονται από τον Δήμο, πχ όπως στον Δήμο Κηφισιάς) και ανάλογου μεγέθους κάδους για μονοκατοικίες η πολυκατοικίες. Οι μέρες της αποκομιδής θα ορισθούν από τον Δήμο ώστε οι δημότες να βγάζουν τους κάδους στο πεζοδρόμιο το προηγούμενο βράδυ. Εάν ένα νοικοκυριό κάνει σωστή ανακύκλωση και κομποστοποίηση, μόνο ένα μικρό μέρος των απορριμμάτων καταλήγει στον ΧΥΤΑ. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται πολύ και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ΧΥΤΑ, οι εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Ο Δήμος μας εάν  εφαρμόσει την κομποστοποίηση θα  πετύχει και οικονομικά οφέλη από την μεγάλη μείωση των απορριμμάτων  που πηγαίνουν για υγειονομική ταφή ,καθώς η τάση είναι να επιβαρύνεται κάθε δήμος (άρα και τα δημοτικά τέλη) ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών που παραδίδει για ταφή.

2.Το μπόλιασμα των νεραντζιών για να δίνουν λεμόνια ,πορτοκάλια η μανταρίνια μπορεί να αποτελέσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τις πεδινές περιοχές των τριών κοινοτήτων του Δήμου μας. Οι δημότες μας θα επωφεληθούν από τα οπωροφόρα αυτά δέντρα που συν τοις άλλοις ομορφαίνουν το περιβάλλον και δεν γεμίζουν οι δρόμοι  με πεσμένα νεράντζια.

3.Τέλος, οι σακούλες που μοιράζονται στους κατοίκους του Παλαιού Ψυχικού για τις ανάγκες της ανακύκλωσης και η αποκομιδή τους από τις οικίες τους από τον Δήμο μας ,θα πρέπει να επεκταθεί και για το Νέο Ψυχικό και την Φιλοθέη, όπου οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους. Μετά από οκτώ χρόνια Καλλικρατικού Δήμου είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται οι Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου με δυο μέτρα και δύο σταθμά.

Νάντια Σουμπασάκη

Δημοτική Σύμβουλος

Επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Νέου Ψυχικού -Φιλοθέης –Ψυχικού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.